26 februarie 2007

Pauzele de tigara la serviciu

Ia sa vedem, ca tot veni vorba de tigari... ce ziceti de asta?

Nevoia de tigara in timpul orelor de program este atunci cand incepi sa te foiesti pe scaun, nu mai ai rabdare sa termini ce lucrezi, nu te mai concentrezi si-ti zboara mintea aiurea. Ai merge afara sa tragi un fum, doar unul! Te uiti in jur sa vezi cine nu e la locul lui, sa deduci din asta cine este pe hol, la tigara. Hmm... e colega X, nu-ti place, nu ai ce sa vorbesti (a se citi barfesti) cu ea. «Hei, Y, fumam?»

Orice fumator ar putea sa faca o intreaga filosofie din “mersul la tigara”: cum fumatul este o necesitate fizica, cum (i se pare ca) organismul nu mai functioneaza la parametri optimi daca nu fumeaza macar o tigara pe ora. In acelasi timp orice fumator iti va spune si ca fumoarul este locul in care afli cele mai proaspete stiri despre sefi si colegi, de obicei soptite, apanajul universal al secretului, cele mai noi aliante si certuri, cine cu cine s-a mai cuplat si, evident, cine cu cine s-a mai certat. Sunt pauze reconfortante ce hranesc latura noastra umana cea mai dezvoltata: sociabilitatea, sunt un team-building in miniatura. Servesc aceluiasi scop: creaza legaturi intre oameni, le ofera calea de a dezvolta si alte cai de comunicare decat cele legate exclusiv de sarcinile de lucru. Pauzele de tigara formeaza si consolideaza prietenii, prietenii care depasesc perimetrul biroului si se extind in viata personala de multe ori. Pauzele de tigara sunt supape de depresurizare, de relaxare dupa o perioada de timp de lucru, dar si de detensionare a unor relatii cu alte colege sau alti colegi. Imi spunea o colega intr-o pauza de tigara ca uneori i se pare ca «aproape orice conflict de munca se poate stinge in fumul gros si nociv al unei pauze de tigara». E un panaceu universal care, in mod ironic, isi gaseste mediul perfect de dezvoltare intr-un obicei pe cat de vicios, pe atat de daunator, fumatul! Nu cred ca exista fumator care sa nu fi spus macar de cateva ori intr-un an «de maine ma las de fumat!». Dar si sa stai sa-ti inchipui o zi de serviciu fara macar o pauza de tigara, iti vine destul de greu. Ti-ar lipsi colegele atat de bine informate, colegii cu care ai putea initia un mic flirt nevinovat, impartasirea planurilor de week-end sau de vacanta, discutiile despre cei ce nu fac parte din cercul vostru afumat si vicios, nefumatorii.

Cu ce sa inlocuiesti "tigara" din "pauzele de tigara" in asa fel incat sa obtinem activitati care sa indeplineasca acelasi rol social si psihic? Masa de pranz in cadru organizat. :)) Exercitiu de imaginatie: cu colegii de manuta la o salata... Pauza de apa si de-o vorba?

Neah... Daca tot e sa o faci, fa-o bine! Fa-o cu cineva de care te leaga viciul, activitatea interzisa, deci cu atat mai atractiva si mai exclusivista.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Daaa, bune pauzele de tigare la serviciu!
Chiar si eu le iubesc, eu - cea mai nefumatoare dintre nefumatori!*
Ce daca nu pipez? Ma duc sa-i tin de urat colegei!
Eu zic ca nu e cinstit...fumatorul gata, zice: "ma duc in pauza de tigare!"...nefumatorul ce sa spuna? Ma duc in pauza de Kit-Kat/kiwi/seminte?

* Not so true! Din cand in cand mai bag un fum de narghilea!;)
Sa incerc si pipa?