2 aprilie 2007

Mixing business with pleasure - avantajos sau dezavantajos

Ma gandeam... suntem din ce in ce mai dedicati vietii profesionale, uneori mai mult decat ar fi firesc, mai mult decat ar permite o viata ce echilibreaza viata personala cu cariera. Asa dicteaza societatea, avem abilitatea naturala de a ne adapta, desi de multe ori regulile sunt destul de restrictive. Timpul petrecut la birou limiteaza foarte mult activitatile sociale si implicit relatiile noastre cu cei din jur, cunoscuti sau necunoscuti. Ne limitam la cativa prieteni si familie si ne impartim putinul timp intre acestia. Nu reusim de multe ori sa cunoastem oameni noi si de aceea ne familiarizam foarte mult cu colegii de birou si se intampla foarte des sa legam prietenii trainice cu ei. Invariabil si firesc, in mediul profesional se creeaza foarte multe relatii personale, intime, relatii care, desi se nasc din dorinta de a avea cat mai multe in comun cu cel pe care il admiram si cu care impartim mai tot timpul la serviciu, se termina tocmai de aceea.

Dar exista in egala masura cred avantaje si dezavantaje ale combinarii la serviciu.
Avantajele sunt legate de timp in general:
timpul generos petrecut impreuna,
lipsa de timp de a cunoaste alte persoane pe alte cai,
relatiile in timp care se leaga la serviciu, care influenteaza felul in care ne raportam unii la altii.
In plus, comoditatea de a continua si acasa discutiile de la birou, cu cineva care stie despre ce este vorba, care este direct implicat in problemele cu care ne confruntam in timpul zilei si care poate sa ne dea sfaturi, solutii constructive si in cunostinta de cauza. Chiar sentimentul de a avea pe cineva alaturi in toate situatiile care apar pe parcursul zilei si de a sti ca te poti baza pe interventia sa in cazul in care vei avea nevoie, este unul foarte reconfortant.
Faptul ca poti fara ezitare sa apelezi la partener la relatiile lui in cazul in care le-ai epuizat pe ale tale sau nu te pot ajuta in circumstanta respectiva, e extrem de avantajos.

Pe de alta parte, oricat de idilica ar fi relatia la inceput, sub privirile admirative (si poate si invidioase) ale colegilor, s-ar putea, odata cu castigarea in vechime, in cuplu sa intervina oboseala, stressul. Deci si avantajele tot la timp se raporteaza - timp prea mult petrecut impreuna! In plus, cam gata cu libertatea absoluta de a pleca oricand de la birou si a te indrepta, fara explicatii, la o bere, cu libertatea de a flirta nevinovat cu colegul/a in pauza de masa, cu desfraul de la petrecerile de firma unde toti ceilalti sunt obligati sa vina desperecheati si se distreaza mai bine. In plus, unul din cuplu ar putea dezvolta atitudini posesive de genul: "mai usor cu alcoolul", "mai usor cu ocheadele in decolteul altei colege / in prohabul altui coleg", etc. Nu mai zic de invidii care pot aparea in cuplu, legate de probleme strict de serviciu, de opinii diferite, pe care, vrem-nu vrem le luam acasa cu noi. Oricat de diplomati am fi, mixing business with pleasure ar putea naste nervi, discutii despre alti colegi, despre orele lucrate de fiecare, despre timpul de cuplu, despre atitudinile unul fata de altul pe tot timpul zilei, dimineata iubiti, in timpul zilei colegi, seara iubiti.

E complicat, nu?

7 comentarii:

Anonim spunea...

Am experimentat "mixing business with pleasure". Ai surprins extrem de bine avantajele, dar si neplacerile aferente. Concluzia mea, patita fiind: mai bine nu. Ai spatiul invadat in fiecare moment si i-l invadezi si tu lui/ei. Daca mai locuiti si impreuna, chiar ca s-a terminat. Plecati dimineata impreuna, va faceti program comun dupa birou, veniti acasa impreuna. Cand relatia atinge o anumita maturitate, unul dintre cei doi trebuie sa-si caute job si sa-si depuna frumusel demisia. Parerea mea...

Anonim spunea...

Stiu ca exista sefi care nu isi doresc astfel de relatii in firma. Nu le dau dreptate, daca as fi in locul lor, le-as permite angajatilor acest lucru...cat timp ambii isi fac treaba bine, restul...I do not care!

Si eu am experimentat "mixing business with pleasure", din fericire pentru putin timp, tot ce pot sa spun este ca nu merge deloc! Sau cine stie, poate in alte circumstante ar fi mers (sa nu fi avut aceeasi pozitie in cadrul firmei, sa fi lucrat in departamente diferite etc.)...Poate!

Teadora spunea...

Tocmai ce am fost sambata la o nunta soldata in urma "mixing business with pleasure"

Stefan spunea...

nu comentez, suntem in post

Karmina spunea...

Hai ca zic eu in locul tau: bai nene, &*(&(&&*^&%^&%^$&%&%^^%^$%$^$&^&^%&%, ca sa nu mai zic de (&(*&(*&%^*&^&^^$^%$%^$$^$^%$%^. Punct! :))
Da' comenteaza draga, ce atata pudibonderie blonda si brusccufricadepedeapsadivina?

Stefan spunea...

acum ca a trecut postu comentez:

e asa misto sa o vezi pe colega ta ce are biroul fata in fata cu tine, in tinuta business, in timp ce iti amintesti cum in urma cu vreo 10 ore sareau hainele in draci de pe micuta, asta in cazul in care exista ATRACTIE

Karmina spunea...

Ahh... atractie!
Atractia e de bine atunci cand "o vezi pe colega (...) in tinuta business, in timp ce iti amintesti cum in urma cu vreo 10 ore sareau hainele in draci de pe micuta".
Atractia e de rau insa atunci cand isi schimba directia si se muta catre o alta micuta si mai business, iar prima micuta business, dupa ce isi termina de plans imensa pierdere, se razbuna pe tine asa cum numai o micuta business stie s-o faca: piedici, vorbe picurate in urechile sefilor pierduti in decolteul ei, spanzurare business.